» Disponibilizarile ii vor determina pe multi romani sa se reorienteze in cariera. Expertii recomanda alegerea unui job din aceeasi sfera de activitate, dar spun ca nu este imposibila practicarea unei meserii total opuse fata de cea de pana acum.
Persoanele care sunt in pericol sa ramana fara job au variante de salvare. "De exemplu, un ofiter de credite poate sa-si largeasca aria in zona economica. Se poate orienta insa si spre vanzari, deoarece are abilitatile necesare practicarii unei astfel de meserii", spune Mihaela Scarlat, consultant al companiei Advice Human Resources, din Bucuresti.
Un mecanic care a lucrat la Dacia, afirma expertii, poate sa gaseasca de lucru intr-un service auto. "Daca firma a avut o problema, nu inseamna ca a murit si domeniul de activitate. Nu va disparea industria auto", spune stefan Murgeanu, autorul volumului "Concediaza-ti seful!".
Pe de alta parte, Mariana Frincu, project manager la Myjob.ro, subliniaza ca trebuie profitat de orice oportunitate: "O persoana disponibilizata in Oradea trebuie sa se reorienteze catre domenii care nu sunt atat de puternic afectate in zona, ceea ce presupune sa tina seama de firmele nou-aparute sau, pur si simplu, de oportunitatile de moment".
Certificarile aduc bani mai multi
Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti, este de parere ca romanii au facut o mare greseala atunci cand au plecat la munca peste hotare fara sa fie calificati. "Peste granita, ei au invatat rigorile economiei de piata europeana, au priceput ce inseamna sa munceasca, nu au mai lucrat pentru bani putini, dar nu au inteles ca o calificare le-ar fi marit consistent leafa. Au fost multumiti cu 1.200 de euro ca zidari. Dar daca se duceau cu calificare, luau 1.700 de euro. Romania ocupa penultimul loc in Europa la formare profesionala. Avem o r