Geoană ameninţă că nu va face guvern cu democrat-liberalii dacă nu renunţă la maghiari.
După ce PSD şi PDL, marţi, în secret total, şi-au împărţit ciolanul viitoarei guvernări, cele două partide şi-au reamintit că mai au de rezolvat câteva „chestiuni de principiu“. Cea mai arză- toare, participarea UDMR la guvernare. Democrat-liberalii au reafirmat răspicat şi ieri, după o nouă întâlnire cu maghiarii, că ţin ca Uniunea să facă parte din coaliţie. Replica de la PSD a fost fermă. „Dacă nu se renunţă la UDMR, negocierile s-ar putea bloca“, a ameninţat Miron Mitrea. După nominalizarea lui Stolojan ca premier, conducerea PSD şi-a întărit solicitarea ca UDMR să nu facă parte din coaliţie.
„Dacă nu se respectă condiţia PSD în privinţa UDMR, atunci nu va mai fi guvern PSD-PDL. Acesta nu este un element de negociat“, a afirmat Geoană, adăugând că aşteaptă un răspuns de la PDL.
Democrat-liberalii s-au angajat să revină cu un punct de vedere după ce îl vor consulta pe preşedintele Traian Băsescu. În cursul serii de ieri, PDL a revenit de la Cotroceni cu un răspuns la o nouă rundă de negocieri cu PSD. „UDMR rămâne un obstacol politic în formarea noului guvern“, a afirmat Geoană după discuţia cu PDL, semn că democratliberalii şi-au menţinut sprijinul pentru UDMR.
Maghiarii se mulţumesc cu un minister
PDL a încercat să îmbuneze PSD, spunând că nu va fi inclus la împărţirea ministerelor, maghiarilor urmând să le fie cedate din cota rezervată democrat-liberalilor. Astfel, după negocierile cu PDL, liderii UDMR dădeau semnale că se mulţumesc cu portofoliul Comunicaţiilor, deşi şi-ar dori Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.
Stolojan, cu guvernul făcut
Oficial, şi PSD, şi PDL au negat că ar fi avut loc o împărţire a portofoliilor viitorului guvern. Când au primit semnale că Traian Băsescu