Întreaga Românie, cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov, este extrem de vulnerabilă în faţa efectelor globalizării, din cauza lipsei de forţă de muncă înalt calificată şi, implicit, a lipsei de activităţi cu valoare adăugată, spune un studiu al Comisiei Europene prezentat, marţi, decomisarul pentru politică regională Danuta Hubner.
Vulnerabilitatea se va traduce în special prin dificultatea de a atrage investiţii, de a crea şi de a păstra locuri de muncă, precizează studiul. Regiunile nord-est şi sud-est sunt considerate drept cele mai expuse din România şi printre cele mai expuse din UE, cu un aşa-numit „indice al vulnerabilităţii“ de 95, respectiv 97 din 100. Bucureşti-Ilfov, însă, are un indice de 32, comparabil cu cel al regiunilor din nord-vestul Europei, care vor beneficia financiar de pe urma globalizării.
Raportul, care analizează impactul celor mai importante provocări din următorii 10 ani la nivel regional în Europa, subliniază că România se află într-o situaţie vulnerabilă şi din cauza schimbărilor climatice. Toate regiunile din România sunt vulnerabile, dar cea mai expusă este cea de sud-est.
Reducerea precipitaţiilor, creşterea temperaturii şi inundaţiile vor avea efecte directe asupra agriculturii, a industriei turismului, a producţiei de energie şi chiar a sistemului sanitar şi vor necesita serioase investiţii financiare, apreciază studiul.