Peste 130 de tone de carne de porc infectată cu această substanţă deosebit de toxică au ajuns în „galantarele“ din Capitală şi din 24 de judeţe. Sursa: Arhiva EVZ
Peste 130 de tone de carne de porc infectată cu dioxină au ajuns, deja, nu doar în depozite sau în magazine, ci şi pe mesele românilor, sub formă de mici, chifteluţe, cârnaţi ori sarmale. Aşa au anunţat, aseară, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit cărora importurile de carne infectată au intrat în România încă din septembrie, iar produsele obţinute după procesare (în special carne tocată) au fost distribuite în mai mult de jumătate din teritoriul ţării.
Oficialii autorităţii au refuzat să nominalizeze firmele şi magazinele unde au fost comercializate produsele, dar au ţinut să precizeze că dioxina devine periculoasă doar dacă este consumată în cantităţi considerabile, timp de 90 de zile, şi dacă produsele sunt 100% infectate.
Specialiştii de la Institutul de Cercetări Alimentare avertizează însă că dioxina este periculoasă chiar şi atunci când este ingurgitată în cantităţi mici, iar efectele acesteia - concretizate în boli ale creierului sau cancer - se pot observa în 15-20 de ani.
De la Cluj, în jumătate de ţară
Vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak, a explicat modul în care a ajuns carnea infectată pe mesele românilor. „Unul dintre depozitele centrale din Bucureşti a primit 3,64 de tone de carne infectată, dintr-un transport de 20 de tone, care a ajuns în ţară din Irlanda, pe filiera Belgia. O cantitate mai mare de carne din acelaşi transport, adică 5,2 tone, a ajuns la un depozit din judeţul Olt“, a precizat Csutak.
Pe de altă parte, o altă firmă a achiziţionat peste 1,8 tone de „capete de porc“, care au fost transformate în peste 2,2 tone de preparate. „D