Elvetia, un stat european izolat a carui economie graviteaza in jurul sectorului financiar si al sporturilor de iarna, nu mai este bastionul monetar din trecut dupa ce piata creditului a paralizat in intreaga lume.
Bancile elvetiene se clatina, moneda nationala candva de neinvins se depreciaza si astfel rasare intrebarea unui popor independent si mandru: poate o strategie veche de un secol supravietui acestor conditii?
Chiar si Elvetia se intreaba daca ea este imuna in fata fortelor ce au produs daune iremediabile Islandei, scrie Bloomberg.
Drama cu care se confrunta statul nordic, despre a carui economie Fondul Monetar International spune ca s-ar putea contracta anul viitor cu 10%, ofera o poveste ce nu ar trebui sa lase statul elvetian, care a avut mereu o inclinatie spre independenta, fara reactie. Desi situatia lor este de departe una mai buna, statutul lor de custode al bogatiilor intregii lumi este pus sub semnul intrebarii de o revolutie a economiei mondiale pe care elvetienii nu o pot controla si de greselile savarsite de bancile ce initial le-au adus renumele, ce acum pare ca incepe sa apuna.
"Modelul elvetian de izolare nu mai reprezinta un avantaj" in actualele conditii, este de parere Michael Baer, in varsta de 46 de ani, stranepotul lui Julius Baer, fondatorul celui mai important fond independent de management al averilor. "Elvetia nu este in mod cert imuna la ceea ce se intampla la nivel mondial, in special in ceea ce priveste criza financiara si starea economiei globale".
Baer - descendentul unei familii legendare ce a pus bazele unuia dintre cele mai vechi centre financiare din lume - si-a transformat afacerea sa in una dintre cele mai tinere: in 2006, el a pus bazele Baer Capital Partners in Dubai pentru a putea gestiona si avutia celor din Orientul Mijlociu.
Pentru cele 7,6 milioane de elvetieni, semnele de