Economiile din Orientul Îndepărtat au început deja să resimtă scăderea consumului din SUA şi Europa. Cele 16.000 de locuri de muncă pe care Sony anunţă că le va desfiinţa, în pragul Sărbătorilor de Crăciun, ilustrează cel mai bine gravitatea crizei financiare. Cum americanii şi europenii cheltuiesc mai puţin pe electronice, conglomeratul japonez Sony Corporation a decis să închidă cinci sau şase fabrici, din cele 57 pe care le are, şi să dea afară 16.000 de oameni la nivel global.
Asta reprezintă 5% din forţa de muncă din divizia de electronice a companiei, ce va fi concediată până în martie 2010.
Sony îşi va reduce, de asemenea, investiţiile în această divizie cu 30%. Măsurile ar trebui să aducă producătorului japonez o scădere a costurilor cu 1,1 miliarde de dolari pe an.
Aşteptări pesimiste
Al doilea mare producător mondial de electronice a spus că situaţia economică s-a “deteriorat” peste aşteptări.
Acţiunile Sony s-au depreciat anul acesta cu 69 de procente, iar pentru anul fiscal care se încheie în martie 2009 Sony se aşteaptă ca veniturile sale nete să scadă cu 59% faţă de anul precedent, scrie Bloomberg.
Pe 27 noiembrie, Panasonic, cel mai mare producător de electronice din lume, şi-a revizuit în scădere cu 90% estimările pentru veniturile nete din acest an fiscal.
Cu doar câteva ore înainte de anunţul Sony, şi rivalul Samsung îşi avertiza investitorii cu privire la scăderea profiturilor, reflectând aceeaşi situaţie economică îngrijorătoare.
Concedierile la care recurge acum Sony ar putea reprezenta începutul unui val de disponibilizări în industria tehnologică.
Până acum, firme mari precum Intel, Infineon, STMicroelectronics sau Samsung şi LG au evitat să dea oameni afară, dar scăderea dramatică a cererii de electronice i-ar putea