Aniversarea a 140 de ani de existenta a Filarmonicii si 120 de ani ai cladirii Ateneului Roman este marcata printr-un concert de gala sustinut de Filarmonica George Enescu dirijata de Cristian Mandeal, in data de 15 decembrie, ora 19. Concertul va cuprinde in program lucrari adecvate momentului festiv Poema Romana de G.Enescu, Uvertura Coriolan si Simfonia a 9-a de Beethoven.
Alaturi de Orchestra Filarmonicii isi va da concursul Corul Filarmonicii GEORGE ENESCU dirijat de I.I. Prunner si solistii: Irina Iordachescu – soprana, Antonela Barnat – mezzosoprana, Ruben Muresan – tenor , Pauls Putnins - bas.
In 1868 dirijorul Eduard Wachmann fonda la Bucuresti Societatea Filarmonica Romana si sustinea primele concerte intr-un moment de mare efervescenta culturala, ca urmare a Unirii Principatelor dunarene. Societatea a fost creata in scopul cultivarii gustului pentru muzica simfonica in randul publicului tot mai numeros si inca de la inceput si-a structurat programele bazandu-se pe capodopere ale compozitorilor clasici si romantici. Timp de 140 de ani, aceasta traditie nu a dat niciodata gres, tinand totodata pasul cu afirmarea unor compozitori moderni, cum ar fi: Maurice Ravel, Igor Stravinsky, Richard Strauss, Bela Bartok sau George Enescu, al carui geniu a inspirat intreaga viata muzicala romaneasca. La ceas aniversar putem afirma ca Filarmonica „George Enescu” are o traditie artistica care a mers mereu in paralel cu afirmarea si dezvoltarea Romaniei moderne.
La 5 martie 1889 a avut loc primul concert simfonic al orchestrei Filarmonicii din Bucuresti, in superba sala a Ateneului Roman. Aceasta sala, inaugurata in februarie 1888, a fost construita in timp record gratie efortului depus de marile personalitati culturale ale epocii si a colectei publice, devenind templul muzicii si chiar simbolul culturii si al natiunii romane.Minunata const