Falimentul este o situatie de insolvabilitate in care se gaseste un comerciant, un industrias, in genere o persoana juridica, declarata de o instanta judiciara.
Aceasta definitie isi gaseste insa reflectarea in alte state nu si in Statele Unite. Aici, atunci cand vorbesti de faliment, nuantele sunt diferite.
Codul de procedura cunoscut sub numele de capitolul 11 vorbeste despre o reorganizare sub legea falimentului, in timp ce capitolul 7 este reflectarea definitiei falimentului asa cum este ea inteleasa de regula.
Oricat de dificil ar parea, reorganizarea sub legea falimentului iti lasa o urma de speranta pentru o afacere inglobata de datorii sau afectata de criza.
O companie poate supravietui fara a fi nevoita sa concedieze forta de munca daca negocierile de tip win-win ce au in centru conditii de plata pentru salarii sau pentru marfurile livrate de catre furnizori sunt incununate cu succes.
In conditiile actualei crize a creditelor insa, aceste vise par a se narui. Mai multe companii care cer protectia falimentului pentru a se putea reorganiza isi inchid portile, iar analistii cred ca situatia se datoreaza imposibilitatii de a obtine fondurile necesare pentru a isi finanta operatiunile in timp ce se reorganizeaza.
Linen's Things, in faliment din luna mai, isi lichideaza activitatea acum, dupa ce creditorii au refuzat sa extinda liniile de credit ale companiei.
Un alt retailer, Mervyn's a anuntat o actiune similara, iar analistii se asteapta ca si Circuit City sa urmeze aceeasi treiectorie, dupa ce luna trecuta a apelat la protectia capitolului 11 pentru a se putea reorganiza. Pe Wall Street, banca Lehman Brothers poarta crucea celui mai mare faliment din istorie.
Inasprirea conditiilor de creditare taie ultimul fir de speranta al companiilor care isi imaginau ca discutiile cu creditorii ar putea evita momentul mu