Patru din zece români se află în situaţia în care nevoia lor de siguranţă nu este îndeplinită, se arată într-un studiu Gallup, realizat la comanda Fundaţiei Soros, şi dat astăzi publicităţii. Totodată, percepţia românilor faţă de locul de muncă pe care îl au în prezent este marcată şi de atributul de utilitate socială, de venituri scăzute şi şanse mici de promovare. Sursa: EVZ "Apariţia pe primul loc a nevoii relativ la siguranţa locului de muncă nu este deloc suprinzătoare, dată fiind experienţa relativ recentă a disponibilizărilor masive din companiile foste de stat sau privatizate”, a explicat sociologul Mircea Comşa, co-autor al studiului.
În plus, 58% sunt în situaţia în care locul de muncă nu le oferă venituri pe măsura dorinţelor.
Întrebaţi cum ar trebui să fie locul de muncă, 78% dintre persoanele au declarat că preferă într-o măsură foarte mare un loc de muncă sigur, dar doar 38% sunt de părere că locul lor de muncă actual este foarte sigur; 68% spun că este foarte important ca un loc de muncă să ofere un venit ridicat, dar doar 10% sunt total de acord că locul lor de muncă le asigură un astfel de venit.
Prin urmare, cel puţin 40% dintre persoanele ocupate se află în situaţia în care nevoia lor de siguranţă nu este îndeplinită.
Vrem să lucrăm în firme mari
Românii ar prefera într-o măsură semnificativ mai mare să lucreze pentru altcineva (63%), mai degrabă decât pe cont propriu (30%), respectiv să lucreze într-o firmă mare (54%) în defavoarea uneia mici (28%). De asemenea, jumătate din populația adultă ar dori să lucreze pentru o firmă de stat (51%), doar 37% preferând o firmă privată.
Datele cercetării arată că, în realitate, majoritatea persoanelor ocupate (88%) lucrează în calitate de angajaţi ai altcuiva şi doar o mică parte (12%) sunt patroni sau lucrează pe cont propriu