Porcul irlandez poate „zbura“ la export
Irlanda a reluat, ieri, comercializarea cărnii de porc, după ce experţii europeni în siguranţă alimentară au indicat că respectiva carne de porc nu prezintă riscuri la adresa sănătăţii consumatorilor. Chiar şi cea care conţine un anumit nivel de dioxină, substanţă cancerigenă, nu are decât riscuri foarte scăzute la adresa sănătăţii, potrivit autorităţii europene de siguranţă alimentară (EFSA). Doar cei care au mâncat zi de zi, timp de trei luni, carne de porc cu cel mai înalt nivel de dioxină detectat (de 200 de ori mai mult decât cea acceptată) ar putea avea probleme de sănătate, dar acestea ar fi neînsemnate însă spun experţii EFSA. Pentru că acesta (consumarea bucăţilor de carne cu concentraţia maximă de dioxină) ar fi „cazul extrem”, de vreme ce cea mai mare parte din carne a fost folosită în amestecuri cu carne fără dioxină.
Retailerul irlandez Tesco a anunţat deja că va relua exporturile de carne irlandeză, deoarece Agenţia Europeană pentru standarde alimentare nu i-a indicat să sisteze comercializarea peste hotare. Experţii Agenţiei europene ce îşi are sediul la Parma, în Italia, au explicat clar că o persoană ar trebui să ingereze mult timp dioxină pentru ca riscul de cancer să crească semnificativ, relatează AP. (Eliza Frâncu)
Posterele din băcănii: „Avem porc românesc direcţiunea!“
Conştienţi că iureşul mediatic privind carnea infestată cu dioxină le-ar putea trage în jos vânzările, comercianţii au acţionat la unison, lipindu-şi afişe cu mesaje liniştitoare pentru clienţi. Într-o băcănie din piaţa Moghioroş, o foaie de hârtie tranşa problema expeditorului carcaselor: „Carnea din această unitate provine de la S.C. Picovit S.A. Popeşti Leordeni”. În măcelăria vecină foaia devenise poster scris cu markerul roşu pe alb: „Avem porc românesc direcţiunea!”. Nici hypermarketurile n-au rămas indiferent