Datoriile Guvernului faţă de Bechtel împing compania să concedieze 92% din angajaţi. Americanii de la Bechtel au anunţat ieri că 2.300 de angajaţi ai companiei ar punea să rămână şomeri. Motivul invocat de către reprezentanţii companiei nu este criza financiară globală, ci datorile acumulate de Guvern către companie. Michael Mix, directorul de proiect pentru Autostrada Transilvania din cadrul Bechtel, a anunţat ieri că activităţile de construcţie vor fi reduse substanţial, iar această măsură ar putea afecta până la 2.300 de angajaţi, deoarece Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu a efectuat plata unor lucrări în valoare de 27 de milioane euro şi TVA în valoare de 14,7 milioane de lei şi nici nu a asigurat un front de lucru continuu.
Compania are în momentul de faţă 2.500 de angajaţi. „Cei 2.300 vor fi trimişi, progresiv, în şomaj tehnic. Deja, 500 de persoane au fost înştiinţate de acest fapt.
Există posibilitatea, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu Guvernul, ca muncitorii să fie concediaţi”, a explicat Bogdan Sgârcitu, director de comunicare al Bechtel.
Michael Mix a declarat că personalul suspendat va fi plătit în continuare conform prevederilor legale din România, până la data la care acestora li se va solicita reluarea activităţii.
În eventualitatea unei concedieri colective, angajaţii vor beneficia de o plata compensatorie reprezentând echivalentul a două salarii de bază lunare, se arată într-un comunicat al companiei.
Ministrul Orban: „ Bechtel are bani”
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a replicat spunând că Bechtel dispune de fondurile necesare. „Bechtel are disponibili banii din avansurile pentru anul 2008 şi au acces la mai multe fonduri ale Companiei Naţionale de Autostăzi şi Drumuri Naţionale din România”, a spus ministru