O cantitate de 3.640 kg de carne de porc suspecta a fi contaminata cu dioxina, provenind din Irlanda prin Belgia, a fost comercializata pe piata locala, potrivit informatiilor aparute pe site-ul Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Importatorul lotului de carne este o companie bucuresteana, al carei nume nu a fost dezvaluit. Firma a fost controlata de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti, insa la momentul verificarii, lotul de carne fusese deja distribuit in judetele Ilfov, Buzau si Olt, potrivit ANSVSA.
Reprezentantii institutiei spun ca au identificat unitatile care au achizitionat carnea contaminata, iar operatorul economic va fi obligat sa retraga produsele de pe piata.
Surse din industrie au afirmat ca lotul de carnea importata de aceasta companie a fost produsa in luna iulie a acestui an si exista posibilitatea ca acest lot sa nu fie infectat. Mai mult, toate loturile de carne importate din UE sunt consumate in maxim 60 de zile, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca acest lot sa fi fost deja folosit.
Potrivit producatorilor din preparate din carne si mezeluri, carnea de porc infectata cu dioxina nu poate afecta organismul uman decat dupa consumari repetate pentru o perioada indelungata de timp.
De asemenea, si in judetele Bistrita-Nasaud si Cluj au fost descoperite loturi de carne provenind din Irlanda. Pana in prezent nu a fost confirmat faptul ca loturile de carne provenite din Iralanda contin dioxina in exces.
Guvernul irlandez a anuntat sambata retragerea de pe piata a tuturor produselor derivate din carne de porc comercializate dupa 1 septembrie, ca urmare a confirmarii existentei unui nivel ridicat de dioxina in produse. Oficialitatile irlandeze au confirmat livrarea carnii de porc contaminata cu dioxina in 11 state membre, dar nu si in