Musulmanii au inceput Bairamul. Timp de patru zile, intre 8-11 decembrie, au fost taiate in comunitatea musulmana oi si vite, in cadrul sarbatorii traditionale de sacrificare Kurban Bayram. Oficiul veterinar german a fost cu ochii pe macelari, cam tot asa cum, in Romania, UE vegheaza ca porcul de Craciun sa nu sufere, daca e injunghiat dupa datina.
Dupa traditia musulmana, carnea animalelor sacrificate de Bairam se da in dar rudelor si prietenilor. A fost candva regula. Acum, alimentarele turcesti prospera in Germania, o mare parte din carne e vanduta la tejghea, la kilogram sau in chip de chebab. Chebabul a devenit „mancare nationala“ in Germania, cot la cot cu Rote Wurst si chifteaua in chifla Mc D.
Cu duhul blandetii
Veterinarii germani au pornit la vanatoare si au depistat destule sacrificari „cu cantec“. Fermierii ar fi trebuit sa-si duca oile, mieii si vitele la veterinar si apoi la controlorul de carne al oficiului de control alimentar din regiune, care da OK-ul carnii, pentru consum. Sacrificarea nu are voie s-o faca oricine si oriunde, ea trebuie sa aiba loc la ferme si macelarii autorizate.
Animalele trebuie sa fie anesteziate inainte de sacrificare, care masura le-ar feri de durere si suferinta. Casapirea animalelor fara anesteziere prealabila a interzisa in Germania, nerespectarea procedurii constituie contraventie. Anumite scoli islamice accepta anestezierea electrica a animalului, inainte de sacrificiu. Insa ritualicul trebuie respectat, se foloseste un cutit special care taie beregata animalului dintr-o miscare, pentru ca sangele sa se scurga. Consumul de sange e interzis de Islam.
Cele 3,3 milioane de musulmani din Germania se arata, cel putin pe fata, receptive la anestezii si retete europene. Le da si mana sa se arate generosi. 200 de moschei ar urma, in conditii normale, sa fie construite pe teritor