Conditiile economice din zona euro s-au deteriorat semnificativ in ultimele luni. Acest lucru este bine evidentiat de masura cea mai cuprinzatoare a economiei: produsul intern brut (GDP – gross domestic product), care a scazut cu 0,2% in trimestrul al treilea dupa o alta scadere, tot de 0,2%, in trimestrul doi, se arata intr-o analiza a WBS privind piata fortei de munca din Eurozone. Conform definitiei de manual, putem spune ca zona euro este in recesiune.
In plus, datele macroeconomice care prefigureaza valoarea pentru GDP in trimestrul patru indica o continuare a contractiei in ultima parte a anului: comenzile pentru industrie sunt in scadere abrupta, indicele sintetizat de catre Comisia Europeana pentru “production expectations” ajungand la un minim al ultimilor 15 ani.
Intentiile de angajare ale firmelor europene, masurate prin “employment expectations”, sunt foarte bine corelate cu aceste asteptari de productie, companiile reducand costurile variabile in functiile de nevoile si constrangerile impuse de ritmul comenzilor. Ori cererea inregistreaza o scadere in toate cele trei mari economii ale lumii: SUA, Eurozone si Japonia.
Ne putem astepta la un trend crescator pentru nivelul general al somajului in zona euro care se poate dura tot anul 2009 si se poate extinde si in 2010.
Citeste varianta integrala a analizei accesand fisierul atasat. Conditiile economice din zona euro s-au deteriorat semnificativ in ultimele luni. Acest lucru este bine evidentiat de masura cea mai cuprinzatoare a economiei: produsul intern brut (GDP – gross domestic product), care a scazut cu 0,2% in trimestrul al treilea dupa o alta scadere, tot de 0,2%, in trimestrul doi, se arata intr-o analiza a WBS privind piata fortei de munca din Eurozone. Conform definitiei de manual, putem spune ca zona euro este in recesiune.
In plus, datele