Durata medie de viaţă a crescut, datorită tratamentelor care vindecă boli considerate în trecut letale. Niciun tratament însă nu promite tinereţe fără bâtrâneţe. Inevitabil, îmbătrânim, iar primele semne apar după 40 de ani. Durata medie de viaţă a românilor a crescut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Dacă în urmă cu doi ani, se estima că un român trăieşte în medie 72,22 de ani, acum durata medie de viaţă este de 72,61 de ani. În continuare, româncele trăiesc mai mult decât soţii lor, situaţie întâlnită în toată lumea în cazul femeilor. Acestea sunt programate genetic să trăiască mai mult decât bărbaţii, arată numeroase cercetări.
Cel mai în formă, la 20 de ani
Organismul începe să îmbătrânească încă de la naştere. Până la 20 de ani, ne dezvoltăm şi adunăm resurse pentru viitor. Între 20 şi 40 de ani, ne simţim cel mai în formă. După 40 de ani, declinul este vizibil: vederea nu mai este la fel ca la 20 de ani, iar mişcările nu mai sunt la fel de rapide. Cercetătorii au elaborat diverse teorii care explică de ce îmbătrânim şi prin care intenţionează să găsească acea tinereţe fără bătrâneţe la care cu toţii visăm:
1.Teoria radicalilor liberi
Aceştia se găsesc în noxele din atmosferă (fumul de ţigară, gazele de eşapament etc.) şi distrug celulele din organism. În mare parte, radicalii liberi se fac vinovaţi de îmbătrânirea prematură a organismului.
2.Teoria telomerului
Telomerii sunt substanţe care protejează cromozomii. Când celulele se divid, telomerii se scurtează şi îşi pierd din capacitatea de apărare a cromozomilor. Cercetătorii încearcă să stopeze scurtarea telomerilor şi, implicit, distrugerea celulelor.
3.Fenomenul de glicare
Atunci când proteinele interacţionează cu o cantitate mare de zahăr din sânge, apar produşi peric