Fondurile mutuale au plasat peste 40% din activele nete de 863 mil. lei (229 de milioane de euro) in depozite bancare si doar 14% in actiuni, pentru a-si proteja investitorii de scaderea fara precedent a Bursei si pentru a beneficia de dobanzile ridicate.
Piata obligatiunilor, caracterizata prin gradul scazut de lichiditate si lipsa de emitenti noi, a atras de la fondurile mutuale 216 mil. lei (57 mil. euro), mai exact un sfert din activele totale ale pietei, potrivit statisticilor publicate la sfarsitul lunii noiembrie de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
La sfarsitul anului trecut, aproape 50% din activele nete totale de 954 mil. lei ale pietei erau investite in actiuni, 13,6% in obligatiuni si doar 23,6% in depozite bancare, in conditiile in care Bursa incheia al noualea an de cresteri consecutive.
Criza financiara a schimbat in mai putin de un an centrul de greutate al fondurilor mutuale: dinspre actiuni, instrumente cu grad ridicat de risc, inspre depozite bancare si obligatiuni, instrumente cu grad redus de risc.
Variatia inregistrata de clasele de instru-mente in care investesc fondurile mutuale a fost generata in principal de aversiunea la risc a investitorilor si de nevoia tot mai mare de protectie. De asemenea, cresterea cotei de piata a fondurilor de obligatiuni si monetare, care investesc cu preponderenta in depozite, obligatiuni si certificate de trezorerie, de la 20% cat era anul trecut, pana la peste 60% cat este in prezent a influentat decisiv structura plasamentelor in ansamblu. Cota de piata a fondurilor de actiuni si diversificate s-a contractat de la 77%, cat era in decembrie anul trecut, pana la 34% in prezent, in conditiile in care plasamentele realizate de aceste fonduri pe Bursa s-au depreciat puternic, iar investitorii nu au mai plasat bani in aceste instrumente.
"Industria fondurilor mutuale s