Anul 2009 va fi unul prost pentru companiile petroliere şi ţările exportatoare de ţiţei, dar unul bun pentru consumatorii care vor plăti mai puţin pe benzină. Cererea mondială de petrol va scădea anul viitor, pentru prima dată în ultimele trei decenii, pe fondul crizei financiare şi a recesiunii economice. Două rapoarte oficiale, unul de la Banca Mondială şi altul de la Departamentul american pentru energie, arată că boom-ul petrolului din ultimii cinci ani s-a sfârşit.
Autorităţile americane spun că cererea de petrol va scădea anul acesta şi anul următor, aceştia fiind primii doi ani consecutivi de scădere din ultimii 30 de ani.
Astfel, cererea mondială de ţiţei se va diminua în 2008 cu 50.000 barili pe zi şi cu 450.000 pe zi în 2009.
Problemele economiei americane şi cererea mai slabă au dus deja la prăbuşirea preţului petrolului de la 147 dolari pe baril, record atins în luna iulie, la 43 dolari pe baril, zilele trecute.
Petrol la 75 de dolari pe baril în următorii ani
Experţii de la Banca Mondială afirmă în raportul lor, „Perspective economice globale“, că petrolul nu va mai reveni la preţurile toride de astă-vară, dar nici nu se va ieftini până la nivelul din anii ’90. În următorii trei ani, barilul de petrol va costa în medie 75 de dolari, după estimările economiştilor Băncii Mondiale.
US Energy Information Administration are însă o altă previziune pentru preţul ţiţeiului în 2009. Instituţia şi-a revizuit în scădere estimarea anterioară de la 63,5 dolari pe baril la 51 dolari pe baril. Şi benzina va fi mai ieftină pentru americani, adică 2,03 dolari pe galon (3,78 litri). Acum, un galon de bezină costă în medie 1,70 dolari, mult sub nivelul-record de 4,11 dolari atins astă-vară.
În urmă cu o săptămână, Merrill Lynch avertiza că preţurile petrolului ar putea cobor