Veterinarii braileni au mai depistat, ieri, 300 kilograme de carne de porc import Irlanda din lotul contaminat cu dioxina. Este vorba despre organe achizitionate de o societate comerciala braileana de la o firma din Cluj, in vederea prepararii. Intreaga cantitate a fost scoasa din procesul tehnologic si returnata la Cluj. Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare Braila, ne-a declarat ca situatia este tinuta sub control si ca se fac verificari repetate, in abatoare si centre comerciale, astfel incit carnea cu probleme sa nu ajunga la consumatori. "In judetul nostru nu a venit decit “carne porc lucru”, cum se spune in limbaj de specialitate, destinata prepararii. Nu avem semnale ca s-au adus aici si preparate facute din carne irlandeza. Populatia nu are de ce sa se teama, avem situatia sub control", ne-a declarat directorul Dragan. Potrivit acestuia, s-ar fi putut actiona si mai eficient daca Irlanda ar fi notificat din timp Romania cu privire la contaminarea carnii de porc. "Ei cunosteau problema inca de pe 5 decembrie, dar au notificat tara noastra abia pe 8 decembrie", a precizat acesta. Reamintim ca miercuri, 10 decembrie, s-au mai gasit la Braila 325 kg carne porc lucru, achizitionate de o unitate de procesare braileana de la aceeasi firma din Cluj.
Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, ieri, ca, la nivel national, s-au sechestrat 34 tone de carne contaminata provenita din Irlanda. Potrivit agentiei "Mediafax", ANSVSA a precizat ca pe piata mai sint citeva zeci de tone de preparate din astfel de carne si ca se fac eforturi pentru identificarea si scoaterea acesteia din circuitul comercial. Controalele vor continua pina la sfirsitul lunii decembrie.
Dioxina - periculoasa doar in cantitati foarte mari
Studiile de specialitate au demonstrat ca e