Ieri, arhivele nationale ale romaniei (ANR) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) au pus la dispozitia publicului larg Fototeca online a comunismului romanesc, cea mai mare baza de date gratuita din Romania, accesibila pe internet, cu fotografii in special din perioada 1945-1989, dar si 1921-1944.
Acest tip de arhiva s-a facut deja publica in Ungaria, Bulgaria sau Germania. Pentru Romania a durat peste un deceniu si jumatate, pe motiv ca se afla sub protectia "secretului de stat". Pentru inceput sunt 1.512 fotografii, pornind de la primii lideri comunisti pana la vanatorile familiei Ceausescu – adevarate carnagii, botezuri vanatoresti – sau petrecerile din familie, dar si intrarea Armatei Rosii in Bucuresti, de pilda. In circa trei luni, cercetatorii spera ca vor reusi sa introduca pe site circa 10.000 de imagini din sutele de mii gasite in saci, cutii prafuite, bibliorafturi sub "maldare de praf".
Potrivit lui Dorin Dobrincu, istoric si directorul ANR, fotografiile au fost salvate de la moarte clinica si considera acest proiect cel mai important realizat pana astazi impreuna cu IICR. Istoricul Marius Oprea, presedinte IICR, se intreba ieri: "Mai facem lustratia? Nu o mai facem?! Indiferent de ce se va intampla trebuie sa-i cunoastem pe actorii acelor vremuri deschizand o fereastra spre trecut. Nu sunt fotografii maligne sau spectaculoase, dar o facem pentru noi si pentru copiii nostri. Sunt un bun al intregului popor, cum spunea Ceausescu". Anterior, cand istoricii aveau nevoie de imagini din perioada comunista, singurii care le puteau oferi erau cei de la Rompres, dar le vindeau scump: intre 200 si 400 de euro/bucata. "Accesul liber la informatie este prima miza a recapatarii puterii", a adaugat Marius Oprea.
E adevarat ca proiectul nu a fost sprijinit separat, cu un buget dedicat, ci s-au fo