Guvernul muntenegrean s-a decis sa solicite statutul de tara candidata pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Documentatia este in mare parte facuta si va fi depusa chiar luna aceasta, cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare. Comunicatul executivului de la Podgorica spune ca "solicitarea va fi depusa pe fondul succesului pe care l-am inregistrat in implementarea Acordului Provizoriu, a bunei comunicari cu statele europene, precum si a progreselor intregistrate pe calea integrarii"
Guvernul muntenegrean s-a decis sa solicite statutul de tara candidata pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Documentatia este in mare parte facuta si va fi depusa chiar luna aceasta, cel mai probabil la inceputul saptamanii viitoare. Comunicatul executivului de la Podgorica spune ca "solicitarea va fi depusa pe fondul succesului pe care l-am inregistrat in implementarea Acordului Provizoriu, a bunei comunicari cu statele europene, precum si a progreselor intregistrate pe calea integrarii".
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat saptamana aceasta ca Muntenegru a facut in ultima perioada reforme in economie, dar mai are de lucru pana cand sa indeplineasca toate criteriile necesare aderarii. Potrivit lui Rehn, problemele Muntenegrului sunt aplicarea legilor si reforma administrativa.
Muntenegru nu are legatura terestra directa cu restul Uniunii Europene, singura tara candidata cu care are granita comuna este Croatia, dar este vorba de o ingusta fasie de coasta un numar restrans de kilometri. In regiune, mai se afla si alte tari potential candidate la statutul de membru UE, precum Albania, Bosnia-Hertegovina sau Serbia. In prezent, celelalte tari care au castigat deja statutul de tara canditata sunt Croatia (cu cele mai mari sanse de a deveni membru in urmatorii ani), Macedonia (ale carei negocieri stagneaza din c