Pretul autostrazii, umflat de exproprieri. Proprietari nemultumiti de sumele stabilite de comisiile cadastrale fac contestatii in instanta, care aproba sume chiar de sase ori mai mari, estimate de expertii desemnati. Litigiile din instanta pentru exproprierea terenurilor pentru Autostrada Transilvania aproape au dublat pretul acesteia. Desi legea spune ca preturile de expropriere trebuie calculate la momentul transferului dreptului de proprietate, multi experti tehnici cadastrali stabilesc un pret la nivelul la care ar ajunge daca autostrada ar fi fost deja construita., scrie EVZ.
Romania este cu 125 de ani in urma UE in privinta impaduririi. Taierea masiva, salbatica, a padurilor Romaniei, care a dus chiar la intrarea in folclorul public a unui porecle celebre - Cherestoy (n. red. atribuita senatorului UDMR Attila Verestoy), are consecinte dezastruoase, care vor fi suportate de generatiile viitoare. Gradul de impadurire al Romaniei este la ora actuala de circa 26-27 la suta. Comparativ, in Austria si Germania, procentul de impadurire depaseste 40 la suta, iar in tarile nordice, 80 la suta. Pentru a ajunge la un grad de impadurire comparabil cu cel din tarile Uniunii Europene, Romania ar trebui sa impadureasca doua milioane hectare de terenuri in urmatorii 25 de ani, scrie Curentul.
Lectie deschisa despre turnatorii Securitatii. Un scriitor timisorean, Mircea Pora, urmarit de Securitate timp de sase ani, in perioada 1981-1987, a avut ideea de a organiza o lectie deschisa despre metodele folosite de regimul represiv comunist, atunci cand isi racola informatorii inclusiv de pe bancile scolilor. Lectia-dezbatere a avut loc ieri, la Scoala generala nr. 15 din Timisoara, noteaza EVZ.
Pacienti de la psihiatrie, cobai pentru "psihotrope". Comitetul Antitortura al Consiliului Europei a descoperit, in Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea, 11