O echipă de 38 de cadre medicale s-a deplasat timp de o săptămână în Capitala Regiunii Autonomă Kurdistan din Irak. În echipa medicală au fost cooptaţi şi mai mulţi infirmieri români, care lucrează de mai mulţi ani în spitalele italiene. Acţiunea a fost organizată de către Fundaţia MedChild. Cornelia Ghiţă, 36 de ani, din Măcin, judeţul Tulcea, este una dintre infirmierele specialiste care au participat ca voluntari la misiunea din Kurdistanul irakian. Munceşte în secţia de Terapie Intensivă Postoperatorie din cadrul spitalului milanez „Policlinico San Donato”.
În ţară a muncit o perioadă în secţia de pediatrie, iar apoi a continuat ca asistentă în serviciul de ambulanţă din Brăila.
O ducea bine acasă, dar a venit în Italia în anul 2003, din dorinţa de a avea şi alte experienţe profesionale. A luat-o de la zero din toate punctele de vedere şi a învăţat cum se lucrează în condiţii de muncă normale, fără să se confrunte cu lipsa materialului medical şi sanitar.
“Am plecat cu sufletul îndoit, gândindu-mă că e o zonă de război, dar a fost o experienţă plăcută şi sunt mulţumită de colaborarea cu colegii. Am muncit zi şi noapte alături de medici şi de celelalte colege infirmiere”, povesteşte Cornelia.
Voluntar la Erbil
La Erbil s-au operat cazurile cele mai grave de malformaţii, pentru care specialiştii din Kurdistan nu aveau experienţa necesară. Unul dintre obiectivele fundaţiei MedChild a fost şi acela de a instrui cadrele medicale locale.
Spitalul de la Erbil este, din fericire, unul nou fiind construit anul trecut, iar aparatura este de ultimă generaţie. Cornelia este obişnuită să folosească noile tehnici şi echipamente de când a venit în Italia.
Iubeşte copiii
Unul dintre principalele motive pentru care Cornelia a decis să meargă în această misiune este