Carnea de porc cu dioxină importată din Irlanda este deja în magazine sau chiar a fost transformată în preparate. Acestea ori au fost vândute populaţiei, ori se află în galantare. Asta este Carnea de porc cu dioxină importată din Irlanda este deja în magazine sau chiar a fost transformată în preparate. Acestea ori au fost vândute populaţiei, ori se află în galantare. Asta este concluzia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
Din cele peste 130 de tone de carne infestată cu dioxină, numai 34 de tone au fost sechestrate, iar 99 de tone se află în magazine sau în depozitele procesatorilor. „Nu se poate face încă o estimare a cât s-a vândut“, a spus Roatiş. ANSVSA a asediat depozitele şi magazinele. În Galaţi, de exemplu, carnea cu dioxină a ajuns în supermarketul Real şi în reţeaua de magazine Primăvara.
Atât în capitală, cât şi în jumătate din judeţe, carnea provenită din Irlanda a fost retrasă de la vânzare, iar controalele vor continua. ANSVSA avertizează că mari cantităţi de carne din Irlanda au fost consumate sau urmează să fie consumate de populaţie. Medicii spun că acumularea dioxinei în corp se face numai dacă produsele contaminate sunt consumate timp de 90 de zile la rând.
Până ieri, se confirmase desfacerea de produse contaminate în 24 de judeţe: Argeş, Gorj, Vaslui, Alba, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Maramureş, Timiş, Olt, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Teleorman, Suceava, Neamţ, Sibiu, Mehedinţi, Bihor, Ialomiţa, Vrancea, Hunedoara, Satu-Mare, Bacău şi Brăila.