* Pe 14 decembrie, Te vezi la Ştirile Pro Tv
Tărtăria. Un sat din podişul transilvănean, de lângă Sebeş. Oamenii locului duc o viaţă obişnuită: merg la câmp şi ară ogoarele. Până aici, nimic ieşit din comun. Şi aşa ar fi, dacă aceste terenuri n-ar fi înţesate de fragmente ceramice vechi de mai bine de şapte milenii, care au pus lumea oamenilor de ştiinţă pe jar.
În ediţia de duminică, 14 decembrie, a emisiunii Te vezi la Ştirile Pro Tv, difuzată de la ora 13.15, Cristian Tabără se va afla la Tărtăria, locul în care, în urmă cu aproape cinci decenii, arheologul Nicolae Vlassa făcea o descoperire uimitoare. Plăcuţe conţinând semnele unei scrieri ciudate, ce păreau să aibă o vechime de peste 7.000 de ani, l-au făcut pe Vlassa să afirme că la Tărtăria ar fi putut exista cea mai veche civilizaţie din lume, nu în Mesopotamia, cum spune istoria oficială.
Descoperirea lui Vlassa a stârnit controverse puternice între colegii arheologi din România, care l-au acuzat că a falsificat plăcuţele sau că acestea au fost descoperite în altă parte şi plasate fraudulos în zona Tărtăria. Alţii au susţinut că plăcuţele de ceramică au fost aduse din Sumer în antichitate şi nu au fost fabricate în satul de lângă Sebeş.
Arheologii din străinătate nu s-au grăbit să defăimeze cu vehemenţă şi nici să conteste, ci au început să studieze descoperirile arheologice. Profesorul italian Marco Merlini a făcut datarea independentă a plăcuţelor de la Tărtăria, a unui schelet şi a altor obiecte descoperite în zonă. A ajuns la concluzia că toate aceste relicve au o vechime de aproximativ 7.300 de ani, deci prima scriitură europeană are o vechime considerabilă. „Tărtăria e precum icoana existenţei scrisului în Europa”, spune arheologul italian. Voi, românii, aveţi o comoară pe care aţi ţinut-o sub cheie timp de 40 de ani”, adaugă acesta. Merlini afirmă că, în acest moment, ar