Companiile de leasing de pe piata locala s-au confruntat in acest an cu o inmultire a numarului de fraude, a caror valoare este de milioane de euro, in special in sectorul echipamentelor de constructii.
Managerii din aceasta piata afirma ca numarul fraudelor a crescut in special in prima jumatate a anului, iar acum apar primele rezultate. Potrivit Mediafax, cinci persoane fizice au fost trimise ieri in judecata de Directia Nationala Anticoruptie deoarece au inselat mai multe firme de leasing cu sume de peste 4 mil. euro. Aceste persoane au folosit una dintre metodele "clasice" de fraudare: erau furnizori de utilaje si actionau in intelegere cu anumite societati comerciale care luau finantari de la firme de leasing pentru utilajele respective, care de fapt nu existau.
"S-au inmultit fraudele pe partea de echipamente in vara mai ales, iar acum vedem reculul. Toate companiile voiau sa finanteze cat mai multe echipamente de constructii, a fost un exces de finantari pe piata, iar unii oameni au profitat de acest lucru. Companiile plateau ceva ce nu exista, iar apoi disparea atat furnizorul, cat si clientul", spune Mircea Dihel, directorul general al OTP Leasing.
Managerii din piata afirma ca deja majoritatea portitelor de fraudare s-au inchis, deoarece companiile de leasing au inceput sa ia masuri de precautie si sa isi verifice mult mai atent clientii si furnizorii.
"Fraudele au vizat in principal echipamentele de constructii, pentru ca acestea nu trebuie inmatriculate. O masina poti sa o cumperi si sa nu mai platesti pentru ea, dar nu mai ai cum sa o folosesti, deoarece trebuie sa o inmatriculezi (si atunci frauda este descoperita - n.r.). Firmele iau deja masuri si peste un an fraudele probabil ca se vor muta in alt domeniu", sustine Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.
DNA i-a trimis ieri in judecata pentru fraudarea c