Peste 53% din angajaţi se întorc de la slujbă foarte obosiţi. Românul se vede mai degrabă în postura de angajat, şi nu de patron. Vrea să lucreze într-o firmă mare, de stat, şi nu privată, să aibă o slujbă sigură şi venit ridicat. Cercetarea „Atitudini faţă de muncă în România”, efectuată de Fundaţia SOROS, arată că, în pofida celor 20 de ani trecuţi de la căderea comunismului, obiceiurile românilor în materie de muncă s-au conservat.
Astfel, ei îşi doresc în proporţie de 88% să fie angajaţi şi numai 12% doresc să ajungă patroni, 75% visează la un loc de muncă sigur, iar 65% vor un venit mare.
Mircea Comşa, unul dintre autorii studiului, afirmă că „apariţia pe primul loc a nevoii de siguranţă a locului de muncă ţine de experienţa relativ recentă a disponibilizărilor din companiile foste de stat sau privatizate”.
Cu toate acestea, numai 10% din angajaţi spun că locul de muncă pe care îl au este bine plătit şi oferă şanse mari de promovare. O treime dintre angajaţi lucrează în firme de stat şi două treimi în firme private cu capital românesc.
Cel mai mult lucrează angajaţii din instituţiile private cu capital românesc - 9,18 ore pe zi, în medie, faţă de 8,57 ore angajaţii din cele cu capital mixt şi numai 8,26 ore, angajaţii din instituţiile de stat.
Proporţia celor care declară că se întorc de la slujbă foarte obosiţi este de 53%. Procentul este mai mare în cazul celor care lucrează în instituţii private româneşti – 57%, faţă de numai 47% din angajaţii în instituţii de stat.
Comparativ cu alte ţări, România ocupă locul 4 din 33 de ţări în ceea ce priveşte procentul de angajaţi care se întorc epuizaţi de la muncă. Singurele ţări unde există un procent mai mare sunt Ungaria – 54%, Africa de Sud – 55% şi Bulgaria – 61%.
Ţările cu procentul cel mai mic de persoane stresate