România nu se va confrunta cu o scădere a forţei de muncă specializate, aşa cum arată previziunile pentru ţările occidetale, care vor avea de-a face cu acest fenomen începând cu anul 2010. Acest lucuru va face ca pesonalul specializat din ţara noastră să intre în vizorul companiilor de recrutare a forţei de muncă. „Companiile trebuie să se gândească acum la provocarea de a se adapta cerinţelor demografice. Vor trebui să caute forţă de muncă specializată mai ales în statele în curs de dezvoltare, dar s-ar putea să fie nevoite să transfere personal specializat mai numeros între statele în care activează pentru a ajuta la educarea talentelor pe pieţele emergente.
România ar putea oferi oportunităţi de recrutare interesante pentru companiile multinaţionale”, a declarat Mădălina Racoviţan, senior manager în cadrul departamentului de daxe şi coordonatoare a practicii locale IES, din cadrul KPMG companie ce furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. Aceasta este concluzia studiului „Convergenţa Specializărilor Globale”, realizat de KPMG International, care indică faptul că generaţia aşa-numită „Baby Boomers”, născută după cel de-al doilea război mondial, va atinge vârsta pensionării în perioada următoare, fapt ce va duce la scăderea semnificativă a forţei de muncă specalizată, ca urmare a scăderii naţalităţii începând cu 1960.
Salariile românilor au crescu t cu 21,2%, a doua valoare după Bulgaria
Costurile cu forţa de muncă din România au crescut în cel de-al treilea triemestru al acesui an cu 21,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Biroului de Statistică al Comisiei Europene, Eurostat. Ţara noastră este astfel fruntaşa clasamentului dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), urmată de Letonia cu 20,5%, Bulgaria cu 19,4% şi Lituania cu 15,3%. La polul opus, cele mai mici creşteri a costu