Criza financiara a dus economia Statelor Unite intr-un adevarat cerc vicios ale carui efecte ar putea fi vizibile mai multi ani de acum incolo.
Recesiunea cu care se confrunta economia Statelor Unite pare sa se agraveze pe zi ce trece, iar infuziile masive de capital din partea guvernului de la Washington ar putea sa nu fie suficiente pentru a opri declinul economic, scrie International Herald Tribune.
Rata somajului a atins in noiembrie cel mai ridicat nivel raportat in SUA in ultimii 34 de ani, fapt care nu face decat sa arunce un nor negru asupra perspectivelor de evolutie a pietei americane in ceea ce priveste consumul, considerat elementul central al celor mai dezvoltare economii ale lumii in ultimii zece ani.
Daca ar fi sa ne luam dupa criza economica din prezent, nivelul actual al somajului ar putea scadea abia in 2010 sau chiar in 2011, ceea ce inseamna ca economia mondiala nu ar trebui sa se bazeze pe o refacere a consumului in Statele Unite prea curand.
"Economia se afla prinsa in prezent intr-un cerc vicios in care rata angajarilor, veniturile si consumul se afla in scadere", a afirmat Nigel Gault, economist-sef pe SUA al IHS Global Insight.
Gault a mai spus ca perspectivele economice destul de sumbre l-ar putea face pe presedintele ales Barack Obama sa aprobe un plan de stimulare financiara chiar mai substantial decat cele anterioare, destinat sa opreasca declinul.
"Am estimat ca in urmatorii trei ani va fi pus in aplicare un plan de salvare in valoare de 550 de miliarde de dolari (433,7 mld. euro), insa va fi nevoie de mai mult decat atat", potrivit lui Gault.
Datele oferite publicitatii in ultima perioada ar putea indica gradul in care veniturile familiilor americane au fost afectate de criza si cat de importante sunt efectele recesiunii cu care se confrunta economia SUA de mai mult de un an.
"In preze