Dupa jaful asupra Bancii Nationale si istoria postului de radio Europa Libera, Alexandru Solomon a devenit atent la traficul din Bucuresti. Tema e la fel de grava. In ultimii 17 ani, 2800 de oameni au murit in accidente de circulatie numai in Bucuresti. In primele 10 luni ale anului 2008, au fost inregistrate in Bucuresti 1000 de accidente grave si 117 persoane au murit, iar peste 90% din cazurile de ucidere din culpa primesc solutii cu suspendare. "Apocalipsa dupa soferi" a avut ieri avanpremiera la Muzeul Taranului Roman, urmand sa fie difuzat de HBO din 18 decembrie, de la ora 20.
Filmul este inchinat memoriei cineastilor Cristian Nemescu si Andrei Toncu, ucisi in urma cu doi ani, impreuna cu un al treilea tanar, de un sofer care a primit pentru ucidere din culpa sapte ani de inchisoare, dupa ce avocatii acestuia incercasera sa mituiasca famillile victimelor pentru a nu se constitui in parte civila. (Asa cum se obisnuieste.).
Probabil ca acesta a fost tragedia care a declansat intentia lui Alexandru Solomon de a face un film despre jungla din Bucuresti, unde agresivitatea de pe strazi a devenit un reflex al agresivitatii care se manifesta in intreaga societate.
Filmul este produs de HBO Romania si HiFilm (firma care a produs ultimele doua filme ale lui Cristian Nemescu) si a fost dezvoltat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
In 52 de minute petrecute aproape exclusiv in spatiul stramt al autoturismului, filmul ne poarta impreuna cu cinci soferi prin traficul innebunitor al Capitalei - un delivery boy care de doi ani a lasat Vasluiul si care conduce 14 ore pe zi prin Bucuresti, un barbat pe jumatate paralizat in urma unui accident rutier si care si-a pierdut doi frati tot in accidente (dar care continua sa sofeze), un politist, un tata a carui fiica a fost ucisa la 28 de ani, insarcinata, de un barbat care