După '90, apăreau primii patroni ai românilor, după peste cinci decenii de muncă "la stat". La 19 ani de la Revoluţie, două treimi dintre românii angajaţi au ajuns să lucreze pentru firme private. Sursa: NorthFotoSursa: EVZ
1 /.
Deloc puţini au ales să îşi deschidă propria afacere. Deşi privatizările cu cântec şi apariţia multinaţionalelor au dus la angajări masive în sectorul privat, românii sunt încă nostalgici după lucrul la stat. Un sondaj publicat ieri arată că 51% dintre adulţi preferă să lucreze la stat şi doar 37% pentru o firmă privată. Ce determină această alegere? Un indiciu îl oferă tot sondajul citat, care arată că angajatul la stat este mai puţin obosit decât angajatul la patron.
O altă dovadă a interesului crescut al românilor pentru firmele de stat este concurenţa mare de la facultăţile care "duc" spre o astfel de carieră. Mă refer mai ales la Academia de Poliţie sau Şcolile de Subofiţeri, unde, an de an, zeci de absolvenţi de liceu se bat pe fiecare loc. Termini facultatea, ai serviciu asigurat, salariu bun, bani de chirie, dar şi câteva condiţii, restricţii de libertate.
"Pe vremea lui Ceauşescu, te luau de pe stradă şi îţi dădeau serviciu"
În comunism, clasele sociale se contopeau în una singura, mai sus fiind doar nomenclatura şi Securitatea. Munca fizică câştiga teren în faţa muncii intelectuale, descurajând-o, pas cu pas, pe aceasta din urmă. Apoi, după un decembrie decisiv, totul pare să se schimbe. Românii se pot afirma, pot promova, egalitatea de orice devine doar egalitate de şanse. Pe hârtie. Schimbarea durează mult. Unul care spunea "ne trebuie 20 de ani să scăpăm de comunism" era luat în băşcălie.
Şomajul şi atitudinea iresponsabilă a unor patroni determină generaţiile mai în vârstă să spună tot mai des: "Pe vremea lui Ceauşescu, te luau de pe stradă şi îţi dădeau servi