Tratamentele „băbeşti” referitoare la acnee au uneori efectul scontat în tratarea acesteia. Cert este că o alimentaţie sănătoasă şi un consum mare de lichide va îmbunătăţi cu siguranţă aspectul pielii.
Acneea este o problemă serioasă pentru majoritatea persoanelor. Primul impact vizual are un rol important în determinarea relaţiilor interumane. Fie că prima impresie contează sau nu pentru cei care iau contact cu o persoană acneică, pielea cu probleme iese în evidenţă. Un tânăr cu acnee este tot timpul remarcat şi ajunge de cele mai multe ori să se autoizoleze sau consideră problema lui una gravă, pierzându-şi totodată încrederea în el.
Acneea se caracterizează prin inflamaţia glandelor sebacee şi se localizeaza în primul rând la nivelul feţei, dar şi pe alte zone ale corpului - piept, mâini, spate.
Cei care se confruntă cu acneea au de înfruntat şi disconfortul psihic apărut ca urmare a imposibilităţii de a controla aceasta „hibă” dermatologică.
Moştenire de la părinţi
Se presupune că acneea s-ar transmite şi genetic, însă această ipoteză nu a fost dovedită concret. În majoritatea cazurilor acneea apare în urma unor modificări hormonale din perioada pubertăţii, dar poate lua naştere şi la maturitate, pe un ten seboreic care intră în contact cu impurităţile. A fost incriminat şi un regim alimentar bogat în grăsimi, însă „vina” acestuia este supraevaluată. Desigur, pentru a trata acneea este eficient şi un regim alimentar adecvat, însă nu suficient.
Bacteriile
Bacteriile reprezintă o cauză comună pentru apariţia acneei, care poate deveni o reală problemă, dacă este neglijată. Din nefericire, în faza avansată, nu există tratamente care o pot îndepărta complet, ci doar ameliora. Există diverse tipuri de acnee, care pot apărea şi ca reacţie în urma unor alergii la diverse mâncăruri, medicamente, alte substa