O dietă echilibrată şi stilul sănătos de viaţă al partenerilor sporesc şansele de concepţie. Fumatul, alcoolul, stresul, deficienţele de nutriţie şi problemele de greutate sunt inamicii fertilităţii. Statisticile arată că, în România, 18 la sută din cuplurile aflate la vârsta fertilităţii nu pot avea copii. Specialiştii susţin că, în jumătate din cazuri, bărbaţii sunt de vină.
Dacă o sarcină dorită nu apare după şase luni de încercări, este necesar un consult. Relaţiile sexuale zilnice, în perioada fertilă, ar trebui să ducă la apariţia unui copil, deoarece sperma rămâne vie în organismul femeii până la trei zile de la consumarea actului.
Zincul stimulează dezvoltarea fătului
O greutate normală înseamnă şi fertilitate normală, pentru că supraponderalitatea şi subponderalitatea afectează hormonii ce controlează reproducerea.
În privinţa alimentaţiei, nutriţioniştii recomandă alimentele bogate în zinc. Acest mineral stimulează diviziunea celulară, proces important în concepţia şi dezvoltarea fetală.
La bărbaţi, zincul asigură un nivel optim de testosteron şi mobilitatea spermatozoizilor. Stridiile, carnea de pui, carnea de vacă şi crabii sunt surse importante de zinc.
Deşi are efect dezinhibator asupra sexualităţii, un studiu recent a dezvăluit că patru pahare de alcool pe săptămână scad fertilitatea feminină.
Nu este recomandată abstinenţa de la alcool, ci consumul moderat. Medicul ginecolog Nicolae Paris de la clinica Ginec din Bucureşti spune că, pentru sporirea fertilităţii, mai sunt utile acidul folic şi vitamina E, asociate cu tratamentele hormonale care stimulează ovulaţia.
Potrivit medicului, în cazurile scăzute de fertilitate există patru variante medicale: corectarea hormonală a tulburărilor menstruale, corectarea spermogramei partenerului, corec