La Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I" s-a deschis expozitia "Instantanee de razboi 1916-1918" ce prezinta, poate pentru prima data dupa prima conflagratie mondiala, o selectie generoasa de fotografii din colectia institutiei. Imaginile au fost luate de fotografi profesionisti concentrati intr-o unitate speciala afiliata Marelui Cartier General, Serviciul Fotografic al Armatei.
Activitatea Serviciului Fotografic al Armatei Romane este destul de putin cunoscuta pana acum. Seful acestei unitati a fost numit locotenentul de rezerva - mai tarziu capitanul - Ion Oliva, ce era de profesie arhitect. Pe data de 2 ianuarie 1917, el inainta un memoriu Marelui Cartier General in care sintetiza obiectivele serviciului si prezenta o lista a personalului existent. Una dintre finalitati fiind cea de propaganda, era firesc ca acest serviciu sa fie subordonat Biroului Informatii, comandat de locotenent-colonel Nicolae Condeescu, mai tarziu general si un apropiat al regelui Carol II, in timpul caruia va deveni presedintele Uniunii Scriitorilor, el insusi fiind romancier.
Nu exista prea mult material de arhiva, dar se pastreaza o suita impresionanta de fotografii care dovadesc valoarea si robacitatea echipei restranse de fotografi afiliati acestui serviciu. Buni profesionisti si inspirati artisti ai camerei obscure, acestia au documentat viata de pe front, de la nivelul combatantului de rand pana la esalonul superior, surprinzand trupe in mars, transee, baterii in actiune, convoaie de prizonieri, gramezi de casti germane capturate, dar si ceremonii militare, vizite in prima linie a regelui Ferdinand si a reginei Maria, inspectarea pozitiilor sau decorarea celor ce se distinsesera in lupta, atasatii militari straini si membrii Misiunii Militare Franceze. Prin marele numar de imagini pastrate si dimensiunea lor de exceptie - 18 x 24 cm - reiese ca, dupa cli