» Criza financiara afecteaza nu doar marile companii multinationale, ci si firmele mici din zonele rurale care au activitati in constructii, masini, unelte sau agricultura.
» Patronii de la sat se plang ca bancile le-au majorat ratele, au mai putine comenzi de la clienti, iar statul nu da semne ca ar vrea sa-i ajute.
» La magazinul alimentar dintr-o comuna din Ardeal, patroana nu mai vinde pe datorie decat dupa o selectie atenta a clientilor, iar plata trebuie facuta in cel mult doua saptamani, si nu dupa cateva luni, asa cum se intampla pana de curand.
Comuna Sibot, situata in judetul Alba, are 1.400 de locuitori si patru patroni. Cel putin atatia am descoperit intr-o sambata de Sfantul Nicolae, cu strada principala forfotind de oameni care se indreptau spre targul amenajat pe pasunea comunala. Inainte de Revolutie, majoritatea locuitorilor munceau la "Uzina Mecanica" din Cugir, oras aflat la vreo 10 kilometri. Colosul industrial a ajuns, intre timp, falimentar.
O estimare facuta la carciuma din sat a relevat faptul ca acum doar aproximativ 40 de sateni mai fac naveta catre vechea fabrica. Cei mai multi au iesit pe ordonanta atunci cand s-au facut primele disponibilizari, cativa norocosi si-au gasit de lucru la fabrica de cherestea "Kronospan" din Sebes, altii pe la diversi "particulari" din Orastie. Nu putini au fost aceia care, incepand cu anii ’90, au ales sa munceasca peste granita.
Lantul slabiciunilor
Vreo 30 de oameni lucreaza pentru cei patru patroni din sat. Criza financiara i-a lovit din plin si intreprinzatorii admit ca asta e doar inceputul. Problemele li se trag de la faptul ca firmele lor au legaturi comerciale cu o serie de companii prinse in vartejul crizei financiare mondiale: "Ambient", "Metro", "Real", "Transavia" si chiar Mercedes.
"Aveam programate pentru luna ianuarie doua lucrari