Deşi majoritatea alimentelor s-au scumpit, inflaţia s-a mai temperat odată cu scăderea preţului benzinei şi a motorinei. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Inflaţia din noiembrie a fost de 0,32%, ritmul scumpirilor lunare fiind mai mic decât cel înregistrat în octombrie, de 1,06%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna noiembrie 2007, avem o inflaţie de 6,74%.
Cele mai mari scumpiri de luna trecută au fost înregistrate la alimente, pentru care românii au scos cu 0,73% mai mulţi bani din buzunare. Cel mai mare avans l-a avut preţul ouălor, 13,1%. Cu peste 3% s-au scumpit fasolea, cartofii şi laptele de vacă.
În schimb, creşterea preţurilor de consum a fost temperată de ieftinirea cu 3,3% a combustibililor. Per total, în noiembrie, preţul mărfurilor nealimentare a scăzut cu 0,05%, iar al serviciilor a crescut cu 0,38%.
Ori un leu slab, ori impozite mai mari
„Inflaţia va continua să scadă. Însă contextul din România nu este la fel cu cel internaţional. La noi, consumul gospodă riilor continuă să crească şi creează presiuni inflaţioniste“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Totuşi, „excesul de cerere este aşteptat să dispară, însă în România nu există pericolul să avem deflaţie“, spune el. Potrivit estimărilor sale, inflaţia va ajunge la 6,7% la sfârşitul anului, nivel prognozat şi de BNR.
Potrivit analistului Ilie Şerbănescu, consumul va scădea, deoarece, din cauza deficitului mare de cont curent care nu poate fi finanţat, autorităţile vor trebui fie să majoreze impozitele, fie să lase leul să se deprecieze.
COTAŢII VALUTARE
Leul, la minimul ultimelor două luni
Moneda naţională a înregistrat, ieri, cel mai slab curs faţă de euro din ultimele două luni, după o depreciere de 1,73 bani faţă de cotaţia de mier