Patru fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) ar putea sa isi vanda in perioada urmatoare portofoliile, deoarece au atras putini clienti, iar potrivit legislatiei in vigoare un fond trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti dupa primii trei ani de functionare.
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat in septembrie 2007, ceea ce inseamna ca fondurile trebuie sa ajunga la numarul de participanti ceruti de lege in mai putin de doi ani.
In prezent, fondurile care au mult mai putin de 50.000 de clienti sunt KD (8.019 clienti), Prima Pensie (19.977), OTP (21.856) si Bancpost (25.270). Pentru ca le va fi dificil sa ajunga la pragul de 50.000 de clienti, cel mai probabil aceste fonduri isi vor vinde portofoliile sau vor cauta sa faca achizitii. In ultimele sapte luni, de exemplu, KD a atras 440 de clienti noi, Prima Pensie 2.561, OTP 1.249 si Bancpost 1.625 de clienti.
Potrivit legislatiei in vigoare, daca un fond nu ajunge la acest prag dupa primii trei ani de functionare, i se retrage autorizatia, iar clientii sai sunt transferati la alte fonduri de pe piata. "Sunt de parere ca fondurile mici au sanse mari sa isi transfere portofoliile. Nu este vorba doar de atragerea a 50.000 de participanti, ci si de faptul ca le va fi greu sa devina profitabile, aceasta e principala piedica. Au costuri fixe permanente care se impart la un volum mic de active", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Prima tranzactie din domeniul pensiilor private a fost initiata recent, cand BCR a anuntat ca intentioneaza sa cumpere Omniasig Pensii. Tranzactia nu a primit insa aprobarea CSSPP, iar acum cele doua parti analizeaza o noua forma juridica pentru realizarea acesteia, si anume fuziunea dintre fondul BCR si cel al Omniasig. In prezent, cele 14 fonduri de pensii obligatorii de pe