În negocierile la sânge PDL -PSD, portofoliile ministeriale cele mai disputate sunt cele care asigură şi un loc în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
1 /.
După separarea Finanţelor de Economie, asupra căreia s-a convenit încă de luni, PSD a revenit asupra revendică rilor privind partea de Administraţie din portofoliul Internelor. Dacă obţin şi divizarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, PSD-iştii pot ajunge şi la paritate în CSAT, nu doar în guvern.
De cealaltă parte însă, PDLiş tii spun că au mandat explicit de la preşedintele Traian Băsescu să-i dea un CSAT „curat“. Indicaţia prezidenţială, interpretată ca dedicaţie pentru Victor Ponta, pretendent la Ministerul Justiţiei.
Diaconescu, din nou în joc în locul lui Ponta
Prima concesie făcută de PDL în favoarea PSD pe terenul CSAT-ului a fost acceptul dat pentru un loc care ar urma să îi revină preşedintelui Senatului, fotoliu la care aspiră Mircea Geoană. Cu Geoană numărul doi în stat şi în CSAT, PSD-iştii au obţinut însă la negocieri şi alte câteva portofolii importante care i-ar aduce la masa lui Băsescu cu un scor de 7 la 7 alături de oamenii preşedintelui, în frunte cu potenţialul premier Theodor Stolojan.
Astfel, PDL a păstrat Apărarea, pentru Mihai Stănişoară, dar a cedat Externele, revendicate de Titus Corlăţean. Actualul portofoliu al Economiei şi Finanţelor, odată înjumătăţit, va aduce în CSAT şi un PSD-ist şi un PDL-ist. Dacă directorul SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu, este perceput ca un apropiat al preşedintelui, şeful SRI, George Maior, vine din PSD. Un loc în CSAT va avea şi înlocuitorul lui Stănişoară la Cotroceni, în poziţia de consilier pentru securitate naţională. La aceeaşi masă va sta însă şi titularul de la Justiţie, portofoliu câştigat de PSD. Aici însă nemulţumirile formulate în ultimele zile de PDL-işti la adr