PD-L si PSD sunt partidele care negociaza in aceste zile formarea guvernului si implicit armonizarea programelor de guvernare.
Singurul punct pentru care exista un relativ consens este mentinerea cotei unice de impozitare. Cele doua formatiuni au prezentat in timpul campaniei electorale viziuni diferite asupra dezvoltarii economiei si in ceea ce priveste masurile anticriza. PD-L a vorbit despre dezvoltare, iar PSD despre sprijinirea celor in nevoie.
De mersul acestor negocieri depinde daca viitorul guvern va avea un program mai degraba de dreapta sau de stanga, daca masurile guvernului vor fi indreptate, asadar, mai degraba spre investitii sau catre protejarea cetatenilor. Politicile propuse de PD-L si de PSD s-au intersectat adesea in timpul campaniei, pornind de la masura - etalon a guvernarii de dreapta - cota unica de impozitare pe care social-democratii au promis ca o vor desfiinta odata ajunsi la guvernare. Cel putin in aceasta privinta, PSD da semnale ca a facut pasul inapoi si ca va renunta la impozitarea progresiva.
Social-democratii au vorbit de asemenea in campanie de o masura extrema pentru a combate criza economica, si anume nationalizarea bancilor. Ramane de vazut daca PD-L va sustine un asemenea plan, la fel cum ramane de vazut daca social-democratii vor fi de acord sa mearga inainte cu discutiile propuse de PD-L in privinta desfiintarii contractului colectiv de munca.
Ridica de asemenea semne de intrebare si modul in care PD-L si PSD vor reusi sa-si armonizeze opiniile in privinta reformelor din sanatate, unde social-democratii cer introducerea mai multor medicamente compensate, sau invatamant, unde partidul lui Geoana vrea salarii mai mari pentru profesori si facilitati pentru studenti, in vreme ce PD-L doreste o educatie bazata pe performanta.
In ceea ce priveste dezvoltarea agriculturii, democrat-liberalii si so