Peste 40% din românii de la oraş au măcar un animal de companie cu care petrec zilnic între trei şi patru ore şi cheltuiesc, în medie, 75 de lei lunar. Un animal înseamnă o cheltuială şi o responsabilitate în plus. Investiţia iubitorilor de animale este răsplătită prin asigurarea sentimentului de împlinire. Aproape jumătate din românii de la oraş au cel puţin un animal de companie acasă, faţă de doar o treime, câţi se lăudau cu măcar un „pet” în 2003, arată un studiu realizat de compania de cercetări Daedalus.
Rolul animalelor de companie în viaţa românilor se traduce prin responsabilitate şi o investiţie lunară de 75 de lei. Ei primesc, în schimb, avantaje de ordin psihologic.
Practicienii în psihologie susţin că posesorii de animale trăiesc mai mult decât cei care nu au prieteni din lumea necuvântătoarelor.
Cei mai mulţi dintre iubitorii de animale caută un companion care să le însenineze zilele cu giumbuşlucuri şi să le ofere afecţiune necondiţionat. Cornel C., 62 de ani, fost ofiţer de marină comercială, locuieşte într-un apartament din Bucureşti pe care îl împarte cu câinele „Pirat” şi pisica „Fifi”.
Copiii au plecat la casele lor, soţia s-a prăpădit, însă, datorită celor două patrupede, simte mereu că-i casa plină. „Pe Pirat l-am luat după străzi acum doi ani, iar pe mâţa Fifi o am de şase ani”, povesteşte pensionarul. Lunar cheltuieşte circa 70 de lei pentru a-i întreţine şi spune că animalele îi sunt tare dragi.
„Ei mă trezesc dimineaţa, îmi ascund papucii sau mă aşteaptă la uşă, scâncind, când plec de acasă”. Mai mult, pensionarul spune că cei doi „copii” îl motivează să iasă la plimbare de trei ori pe zi.
Stăpânii, taxaţi la întreţinere
Românul mare iubitor de animale are o familie compusă din trei sau patru membri, caz întâlnit în peste 66% din casele în ca