Victimele fenomenelor meteorologice extreme ar putea da în judecată companiile vinovate pentru încălzirea globală. Un model computerizat va permite victimelor inundaţiilor să evalueze cât din pagubele suferite au fost cauzate de încălzirea globală. Experţii pe probleme climatice de la Universitatea Oxford au dezvoltat un model computerizat care va determina cât de mult a fost influenţat un anumit fenomen meteorologic extrem de activităţile umane care generează încălzirea globală, scrie cotidianul britanic „The Telegraph“.
„Este o realizare foarte importantă. Pentru că, în acest fel, persoanele afectate de schimbările climatice se pot documenta şi pot evalua pagubele determinate de inundaţii sau de alte fenomene meteorologice extreme“, a declarat expertul pe probleme climatice de la Oxford, Myles Allen.
Condiţii diferite
Tehnica dezvoltată de cei de la Oxford implica funcţionarea simultană a două modele computerizate prin stimularea condiţiilor care conduc la formarea fenomenelor meteorologice extreme.
Primul dintre ele include emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane. Cel de-al doilea funcţionează pornind de la premisa că revoluţia industrială nu a avut loc, iar nivelul dioxidului de carbon din atmosferă a rămas acelaşi ca acum mai bine de o sută de ani.
Echipa lui Myles Allen a folosit aceste modele computerizate pentru a determina în ce măsură a contribuit încălzirea globală la inundaţiile din Marea Britanie din anul 2000.
Fenomenele meteo de atunci au distrus 10.000 de proprietăţi, au întrerupt curentul electric şi au dus la evacuarea a 11.000 de persoane, generând costuri totale de un miliard de lire sterline.