La ora 4 a.m. pe 30 septembrie, in conditiile in care colapsul Lehman Brothers soca investitorii de pe sase continente, presedintele francez Nicolas Sarkozy a convocat o intrunire de urgenta la Palatul Elysee pentru a aranja un plan de salvare pentru banca franco-belgiana Dexia. Timp de o ora, el a discutat cu ministrul de finante Christine Lagarde si guvernatorul bancii centrale franceze Christian Noyer pe marginea conditiilor planului de salvare de 6,4 miliarde de euro, spune Franois Perol, consilierul presedintelui pe probleme economice, citat de Bloomberg.
Una din cele mai importante conditii: CEO-ul Dexia Alex Miller trebuie sa demisioneze si sa renunte la pachetul de plati compensatorii de 3,7 milioane de euro.
Cu acest gest, Sarkozy, care si-a preluat mandatul angajandu-se sa instituie o cultura "munceste din greu, imbogateste-te" intr-o tara cunoscuta pentru dispretul sau fata de bani, s-a transformat intr-o figura mai familiara pentru francezi: un politician care intervine in cadrul companiilor private, subventioneaza locurile de munca si-i cearta pe sefi.
Sarkozy, in varsta de 53 de ani, si-a inceput mandatul in mai 2007 ca admirator declarat al industrialistilor miliardari. Acesta si-a sarbatorit victoria impreuna cu sotia sa, fostul model Cecilia Ciganer-Albeniz, pe iahtul lui Vincent Bollore, ce a construit un imperiu in domeniul transporturilor ce opereaza porturi in Africa si distribuie produse petroliere in Europa.
Pana in august, presedintele redusese taxele cu 8 miliarde de euro pentru muncitori si investitori mici in incercarea de a incuraja mai multi francezi sa devina intreprinzatori ca Bernard Arnault, presedinte al companiei de lux LVHM Mo't Hennessy Louis Vuitton.
Saptesprezece luni mai tarziu, in conditiile in care criza financiara impinsese Europa in cea mai severa recesiune din aproape un deceniu, Sarkozy rede