Executivul din Romania, dar si alte guverne din Europa Centrala si de Sud Est, ar trebui sa urmeze exemplul austriac si sa creeze un plan de salvare pentru stabilizarea sectorului financiar, a declarat miercuri seara Herbert Stepic (foto), CEO Raiffeisen International, care detine a patra banca locala dupa active.
Stepic propune un pachet de masuri care sa includa si o injectie de capital in sistemul financiar romanesc, care sa favorizeze continuarea activitatilor bancare, mai ales creditarea in economia reala.
“Imediat dupa formarea noului Guvern, politicienii din Romania trebuie sa ia o serie de masuri care sa creeze atat lichiditate in piata financiara, cat si incredere intre institutiile financiare. Cred ca un ajutor de 10 miliarde de euro al guvernului roman pentru intreaga economie si 5 miliarde de euro pentru bancile din Romania este mai mult decat suficient”, spune Herbert Stepic.
El considera ca politicienii din Romania, alaturi de banca centrala, trebuie sa ia acelasi tip de masuri de stimulare a economiei ca si tarile dezvoltate.
Potrivit lui Stepic, daca acesti bani nu vor putea fi scosi din rezervele valutare, Uniunea Europeana (UE) va face tot posibilul sa sprijine o noua membra, dar va avea nevoie de tot sprijinul din partea noului guvern.
Ce cred bancherii despre planul de salvare
Bancherii consultati de Wall-Street cred ca sunt necesare masuri pentru sustinerea economiei nationale, insa considera ca sistemul bancar este suficient de solid, iar planul de 10 miliarde de euro al guvernului roman va fi necesar pentru sustinerea bancilor in contextul inrautatirii conditiilor macroeconomice.
“Sectorul bancar este stabil, sigur si nu are nevoie de un plan de salvare, daca economia reala nu se inrautateste in mod substantial, aceasta inseamnand o rata mare de somaj si falimente in randul companiilor’’, a declarat, p