Incepand de ieri si pana in 15 decembrie, la Cinemateca Romana, Sala Eforie, puteti vedea in fiecare seara de la ora 18.30, documentare de scoala realizate de-a lungul anilor de studentii celebrei Scoli de Film, Teatru si Televiziune din Lodz. Evenimentul, organizat de Institutul Polonez din Bucuresti, aniverseaza 60 de ani de existenta a acestei scoli unde se produc anual 200 de scurtmetraje.
Primul calup, prezentat aseara, a cuprins un film de studentie al lui Andrzej Wajda, "Ceramica din Ilza" (1951), dezamagitor pentru cine cunoaste opera de mai tarziu a cineastului, precum si un film din 1966 semnat de Krzysztof Kieslowski, "Oficiul".
Daca aseara programul a cuprins şapte filme scurte - printre care si un amuzant documentar despre vizita din 1966 a lui Kirk Douglas la scoala de film din Lodz, asta-seara vor fi prezentate doar patru documentare, realizate intre 1983 si 1997, printre care "Linistea", de Malgorzata Szumowska, premiat la numeroase festivaluri (Angers, Tampere sau Munchen).
Maine, 14 decembrie, vor fi proiectate doua documentare, "Barul din Gara Victoria" (2003, r.Leszek Dawid) si "Minunea" (2004, r. Jaroslaw Sztandera). Primul e povestea unor prieteni care pleaca la Londra pentru a-si gasi de lucru, al doilea investigheza insanatosirile miraculoase de la Lourdes.
Retrospectiva scolii de documentar din Lodz ia sfarsit pe 15 decembrie cu filmele: "Rugaciune pentru oameni deosebiti" (2004, r.Ewa Stankiewicz), "Planeta albastra" (2005, r. Rafal Kotas), "Nazuri" (2005, r. Anna Karasinka), "Radek" (2006, r. Magnus von Horn) si multipremiatul "52%" (2007. r. Rafal Skalski), povestea unei fetite din Rusia care se lupta sa ajunga la Academia de Balet din Sankt Petersburg.
Scoala de la Lodz, care i-a format pe Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Zanussi sau Jerzy Skolimowski aniverseaza in ac