Principalele afecţiuni de care suferă străinii din Italia sunt bolile aparatului respirator. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat în Peninsulă în 2005, însă care a fost dat Principalele afecţiuni de care suferă străinii din Italia sunt bolile aparatului respirator. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat în Peninsulă în 2005, însă care a fost dat publicităţii de curând.
Pentru realizarea studiului au fost intervievaţi 3.509 de străini –monitorizaţi timp de cinci ani - aleşi din grupurile etnice cu relevanţă în Italia.
Datele rezultate au fost prelucrate de Institutul Naţional de Statistică (ISTAT). Este vorba de un studiu care se repetă la fiecare cinci ani şi care compară starea de sănătate a imigranţilor cu cea a italienilor.
Potrivit studiului, străinii din Italia se bucură de o sănătate bună, iar diferenţele dintre italieni şi media imigranţilor nu sunt semnificative. Între români şi italieni diferenţele sunt foarte mici.
Conform studiului, românii fumează mai mult decât italienii. 30,9% dintre italieni sunt fumători, în timp ce 38,4% dintre conaţionalii noştri sunt dependenţi de tutun.
Pe primul loc în topul fumătorilor se situează albanezii (42,2%). În mod surprinzător, având în vedere această situaţie, imigranţii înregistraţi cu afecţiuni ale sistemului respirator (11,6%) sunt mai puţini decât italienii (14,3% ).
Afecţiunea sistemului respirator este cea mai răspândită printre străini, iar 3,1% dintre străini suferă de boli ale aparatului muscular şi osos (3,1%).
Datele Institutului Naţional de Statistică relevă şi frecvenţa cu care imigranţii merg la doctor, mai ales că aceştia beneficiază de asistenţă medicală doar dacă au contract legal de muncă.
Astfel, 42,3% dintre străini îşi controlează tensiunea cel puţin o dată pe an, faţă de 58,1