» Pe Insula Sark, ultimul bastion al feudalismului din Europa, au avut loc primele alegeri democratice.
"Am crezut ca o sa fie amuzant, dar situatia a devenit tragica pentru noi", comenta unul dintre cei aproximativ 600 de locuitori (dintre care 474 cu drept de vot) ai Insulei Sark din Canalul Manecii, dupa primele alegeri democratice organizate dupa 443 de ani de regim feudal. "Suntem in pericol sa inlocuim feudalismul cu dictatura", a remarcat ingrijorat un alt alegator. Problemele insulei, un paradis turistic uitat de timp, unde automobilele sunt interzise, nu se platesc impozite, nu sunt someri si exista o singura celula de inchisoare, rareori folosita, au inceput o data cu implicarea – deloc dezinteresata, spun criticii – a fratilor Barclay, proprietarii trustului de presa Telegraph si ai hotelului Ritz din Londra, intre altele, in "democra-tizarea" insulei, ultima parte a Europei organizata dupa reguli feudale.
Fratii Barclays au preluat conducerea luptei impotriva feudalismului in 1993, cand au cumparat de la Insula Sark, platind 2,3 milioane de lire sterline, o insulita vecina, Brecqhou, si, spre surprinderea si supararea lor, au aflat ca trebuie sa ii plateasca o taxa, reprezentand a 13-a parte a pretului de cumparare, seniorului feudal al insulei (in dialectul local, normand, "seigneur"), dl Beaumont, fost inginer de aeronave, care a mostenit titlul in 1974. In plus, tot potrivit arhaicelor legi locale, Insula Brecqhou si castelul in stil gotic pe care fratii Barclay l-au construit acolo nu puteau fi mostenite decat de fiul cel mai mare al familiei.
Taxa care trebuia platita seniorului a fost abolita, dar prea tarziu pentru a mai alina mandria ranita a fratilor Barclay, obisnuiti cu regulile moderne ale afacerilor, nu cu stilul feudal. Cei doi au investit mult in Insula Sark, in hoteluri, restaurante, constructii si im