Prof. GEORGETA-CORNELIA BUIUM MIHAILA, Piatra Neamt
Boala este un dezechilibru la nivel spiritual si fizic. Primul care sufera este metabolismul - suma tuturor proceselor de alimentatie cu hrana, de prelucrare a acesteia, de folosire a ceea ce se poate si de eliminare a reziduurilor, toate intr-o ordine perfecta:
* 8 ore (intre 12-pranz si 20) consumam alimente.
* 8 ore (intre 20 si 4) organismul prelucreaza, in timpul somnului, hrana si extrage substantele nutritive.
* 8 ore (intre 4 si 12 - pranz) se produce debarasarea de deseuri toxice, de celule moarte.
Tinand cont de faptul ca zilnic trebuie indepartate din corp intre 300 si 500 de miliarde de celule"poluate", cand acest lucru se intampla mult mai lent decat consumul si asimilatia hranei, toxinele se acumuleaza in organism si apare boala, care nu este altceva decat efortul corpului de a alunga starea toxica interioara si de a readuce echilibrul. Nu exista mii de boli ce ataca organismul, ci una singura: toxemia. Acelasi tip de toxine, localizate in diverse organe, in corp, pot produce diferite manifestari, mai mult sau mai putin grave: in articulatii artrita, in rinichi nefrita, in creier - alienatia, in pancreas - diabetul. Au sustinut aceasta simplu, clar si logic, un mare numar de medici-personalitati din diverse timpuri. Intoxicatia corpului atrage modificarea personalitatii, a caracterului, aparand nelinistea, gandurile negre, egoismul, neincrederea, nervozitatea, violenta, lipsa de control.
Alta cauza a bolilor, in general, si a diabetului, in mod special, este consumul de alimente prelucrate (prajite, fierte, coapte, rafinate, cu aditivi, combinate incorect), la care se adauga toxinele din aer, apa, atmosfera, pamant. Solutia imediata a dobandirii starii de sanatate este consumul de hrana vie, neprelucrata, care regleaza metabolismul, echilibrandu-l. Zarzavaturile, l