Încă nu avem cultura păstrării banilor în aur sau în obiecte de artă. Totuşi, speriaţi de criză, românii sunt din ce în ce mai atraşi de lingourile din metalul galben. Sursa: Codrin Prisecaru
Ce să facem cu banii în vremuri de criză? Nicun specialist nu se aventurează să dea un răspuns categoric, din cauză că nimeni nu poate spune cu exactitate cum se va desfăşura criza financiară şi economică şi cum vor evolua preţurile.
Totuşi, leul se depreciază, dar nici alte valute nu par de încredere, deoarece economiile ţărilor care le emit intră în recesiune. Iar condiţiile impuse de bănci se schimbă de la o zi la alta. În acest context, speriaţi de incertitudinile din piaţă, din ce în ce mai mulţi români devin interesaţi să cumpere aur, bijuterii şi alte obiecte de valoare. Însă cererea nu este nici pe departe la fel de mare ca în alte state europene sau ca la nivel mondial. Datele Consiliului Mondial al Aurului arată că, în al treilea trimestru al anului, cererea la nivel mondial a oamenilor pentru aur a fost mai mult decât dublă faţă de aceeaşi perioadă din 2007.
„În România, ne lipseşte deocamdată cultura investiţiei în aur. Noi suntem împovăraţi de nişte anacronisme şi de aceea România reacţionează atipic în această situaţie de criză financiară“, afirmă Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România.
Românii descoperă lingourile
Totuşi, în ultimele luni, tot mai mulţi români s-au hotărât să-şi plaseze banii puşi deoparte în lingouri de aur. Dezavantajul este că acestea sunt mai greu de găsit pe piaţă, în contextul în care Banca Naţională nu mai deţine monopolul pe aur încă din anul 2000. Cu o căutare pe net şi cu câteva telefoane, puteţi intra în legătură cu vânzători de lingouri de aur. Acestea sunt aduse din străinătate, din statele europene şi pot fi găsite la diferite greutăţi. „De exemp