Traian Băsescu crede că a servit, împreună cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, interesul naţional. Sursa: Reuters
Uniunea Europeană a ajuns ieri la Bruxelles la un acord în privinţa planului de reducere a emisiilor poluante, care presupune costuri serioase pentru industrie, dar numai după ce a acordat excepţii, concesii şi compensaţii financiare pentru unele sectoare industriale şi pentru mai multe state est-europene, printre care şi România. Planul, care cere reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, a fost catalogat drept „istoric“ de către şeful Consiliului UE, Nicolas Sarkozy. Organizaţiile ecologiste au subliniat însă că toate concesiile acceptate diluează proiectul iniţial şi oferă, practic, industriei europene, dreptul de a polua.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, ţării noastre îi va fi recunoscut efortul făcut între 1990 şi 2005 pentru reducerea emisiilor, acesta fiind „principalul obiectiv al României la Consiliul European de iarnă“. Recunoaşterea acestui efort înseamnă practic alocarea unui procent din suma obţinută din schema de tranzacţionare a certificatelor de emisii.
Concret, „România va primi 29% din 2% cât este rezervat ţărilor care au obţinut cele mai mari reduceri de emisii“, a declarat Băsescu.
Banii UE, accesaţi mai uşor
Acordul ecologic a fost completat de votul celor 27 de state membre asupra proiectului de combatere a crizei economice, care presupune cheltuirea a 1,5% din PIB-ul UE pentru relansarea economică. În contextul crizei, România a susţinut alături de Belgia şi a reuşit să obţină simplificarea pentru o perioadă de doi ani a procedurilor de accesare a fondurilor UE. „Dacă procedura teoretică a Comisiei este 87 de zile, s-a stabilit, în concluziile Consiliului, ca procedura de aprobare a proiectelor să dureze maximum 30 de zile“, a precizat preşedintele Băsesc