Aduceţi în organism mai puţine calorii, faceţi sport şi expuneţi-vă cât mai puţin poluării şi stresului, vă sfătuiesc nutriţionişti renumiţi. Sursa: Hepta
Profesorul de nutriţie Dan Mircea Cheţa, de la Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă, şi-a propus să le atragă atenţia românilor asupra „bolilor confortului“, care îi pândesc la tot pasul. Cartea coordonată de el, „Cum să trăim mai mult şi mai bine“, lansată ieri, la Cercul Militar Naţional, explică pe înţelesul tuturor cum au început să ne afecteze obezitatea, diabetul, cancerul, afecţiunile cardiovasculare, bolile respiratorii şi cele neuro-psihice, dar şi care sunt metodele pentru a le combate. Printre soluţiile propuse se numără nutriţia echilibrată, activitatea fizică regulată, controlarea greutăţii, păstrarea tensiunii arteriale în limitele normalului.
Mâncăm mai mult decât avem nevoie
Cartea explică ce se înţelege prin alimentaţie sănătoasă, la ce duce sedentarismul, cât de imporant este aerul pe care îl respirăm, dar şi cum poate fi combătut stresul, care este adevărul despre E-uri şi ce sunt alimentele funcţionale.
Principala problemă în alimentaţie o constituie creşterea numărului de calorii, s-au pus de acord nutriţioniştii, care semnează diverse capitole ale cărţii. Omul modern mănâncă prea mult faţă de cât ar avea nevoie, iar caloriile neutilizate se depun sub formă de ţesut adipos. „Strămoşii noştri erau îndreptăţiţi să mănânce mai consistent, atâta vreme cât făceau efort fizic: mergeau mult pe jos, cărau greutăţi, munceau cu braţele. Dar acum?! Un citadin obişnuit circulă cu maşina ori cu mijloacele de transport în comun, urcă la etaj cu liftul, îşi petrece ore în şir în faţa calculatorului ori în alte activităţi de birou, foloseşte telecomanda“, atrage atenţia profesorul Dan Cheţa.
Computerul aduce obezitate, iar poluanţii - boli de in