Senatul SUA a votat împotriva acordării împrumutului guvernamental de 14 miliarde de dolari producătorilor auto americani Chrysler, General Motors şi Ford. Suma era oricum semnificativ mai mică Senatul SUA a votat împotriva acordării împrumutului guvernamental de 14 miliarde de dolari producătorilor auto americani Chrysler, General Motors şi Ford. Suma era oricum semnificativ mai mică decât cele peste 30 miliarde de dolari solicitate de constructori.
Eşecul negocierilor pune grupurile Chrysler şi General Motors sub ameninţarea falimentului, iar colapsul unuia dintre cei trei mari producători de automobile ar putea duce la prăbuşirea întregii industrii auto, susţin analiştii din sector.
Ford ar putea deveni victimă colaterală
Cu o economie în recesiune, industria auto americană se luptă să supravieţuiască sub povara vânzărilor tot mai slabe şi a înăspririi condiţiilor de creditare.
În urmă cu câteva zile, Casa Albă a declarat că economia americană nu-şi permite un colaps al industriei auto. Viitorul lider de la Casa Albă, Barack Obama, a afirmat că un astfel de scenariu va avea „un efect devastator“ asupra economiei.
Administraţia Bush a anunţat, ieri, că analizează posibilitatea sprijinirii constructorilor americani cu fonduri din planul de 700 miliarde de dolari, chiar dacă acesta a fost creat pentru salvarea sistemului financiar.
Iniţial, administraţia Bush s-a declarat împotriva folosirii fondurilor destinate salvării companiilor de pe Wall Street pentru ajutorul de urgenţă cerut de producătorii auto, susţinând că fondul a fost creat pentru restaurarea stabilităţii sistemului financiar.
Însă pe 8 decembrie, Casa Albă a elaborat un draft pentru pachetul de salvare destinat celor trei concerne.
Chiar dacă a declarat că nu are nevoie imediată de fondurile